Sök:


Ålder på rep

När skall jag kassera mitt rep? Hur ska det förvaras?

P.g.a. att många kunder finner osäkerhet vad det gäller repets ålder både vid förvaring och vid nyinköp av äldre rep finner vi det nödvändigt att förse Er med nedan information.

Vi har kontaktat både Beal och Roca reptillverkare ang repens livslängd och fått utförliga svar från båda tillverkarna med i stort sett samma slutsats.

Vi känner att denna fråga är viktig då det inom just denna fråga förekommer "skrönor" som vi vill reda ut, och dessutom få det på print här på hemsidan så att allmänheten vet att vi står för vad vi säger i denna fråga.

En fri översättning på vad Michel BEAL säger om detta som reptillverkare:

Om ett rep förvaras korrekt förändras dess dynamiska prestanda ej under många år.
Tester har gjorts av olika oberoende tillverkare och av armén på rep som förvarats tio år med slutsatsen/resultatet att repets prestanda var oförändrat.

Hursomhelst av olika orsaker, inkluderat skyldigheten att kunna hitta och följa upp eventuella fel/brister på produkterna rekommenderas en livslängd på repet till f.o.m tillverkningsdatum till kasseringsdatum att vara 15 år, samt ett rep som används sparsamt f.o.m att repet börjar brukas till 10år. Det innebär att ett rep som är nytt obrukat/korrekt förvarat kan förvaras 5 år utan att det alls påverkar repets framtida livslängd.

En klättrare som brukar sitt rep på t.e.x helger har ett rep med beräknad livslängd på ca 2-3år, kan alltså köpa ett nytt korrekt förvarat rep som förvarats i MER än 10 år utan att behöva tänka på repets ÅLDER.

Vid förvaring av rep rekommenderas följande:

Gör helst så här.
Förvara repet luftigt ej "tvinnat" i ett normalt tempererat rum som ej är fuktigt.
En bra förvaring är t.e.x i en bomullspåse som håller damm, smuts borta vid förvaringen i en förslagsvis garderob hemma.

Gör INTE Detta:

Ha aldrig repet tillsammans med kemikalier/petroleumprodukter samt i fuktig smutsig miljö.

Tänk på att det i ditt bagage i bilen kan ligga rester av olja etc som är RENA DÖDEN FÖR DIG OCH DITT REP !, så släng aldrig rep i bagage utan rejält yttre skydd. en oljedroppe kan totalt förstöra ett rep och du ser aldrig det på repet vid användning.

Repet mår inte bra av att ligga i smutsen när du klättrar utomhus då partiklar tränger in genom manteln och på sådant vis försvagar repet vid eventuellt fall.
En repsäck med "flysheet" är ett perfekt skydd för just detta.

Hör gärna av Er om det finns fler frågetecken kring förvaring/ålder på repen.


©2012 Northstar.se   Webbdesign av Kabelkultur